Der findes en række forskellige muligheder for at låne penge til at købe eller bygge et hus. Følg med her og lær om, hvordan du kan låne penge til en bolig.
At låne penge til en bolig er en af de største økonomiske forpligtelser, privatpersoner kan påtage sig. Det kan blive en glimrende investering personligt og økonomisk, men det kan også gå den anden vej, så det er ikke helt uden risiko. Det er derfor vigtigt, at man har godt styr på, hvordan det fungerer, når man skal låne penge.
Hvis du overvejer at købe en bolig, skal du vide, at der findes en række forskellige måder, du kan finansiere købet på. Fælles for alle typer af lån er dog, at du har styr på privatøkonomien. Banken vil derfor kigge på din generelle økonomi og lave en kreditvurdering af dig. Derfor er det en god idé at sørge for, at du har styr på følgende.
Forsøg så vidt muligt at have stabilitet i din økonomiske historik. Det betyder en fast indkomst, lav gæld og ingen misligholdte forpligtelser. Hvis du har overskud i din økonomi og har betalt tidligere lån til tiden, er banken mere tilbøjelig til at låne dig penge igen.
Det er lettere sagt end gjort, men jo mere du tjener, desto mere kan du låne. Det er dog ikke kun din indkomst størrelse, der betyder noget. Hvis du tjener meget, men har et højt forbrug, kan det betyde, at banken vurderer, at der ikke er overskud i din økonomi til at låne penge til at købe en bolig.
Hvis du har et job med variabel indkomst, eksempelvis som selvstændig eller provisionslønnet, eller du ingen indkomst har nogle måneder, kan det være et dårligt signal at sende til banken. Banken vil gerne se en fast, stabil indkomst, så de kan regne med, at du kan betale til tiden.
Der findes et par tommelfingerregler, når du skal beregne, hvor mange penge du kan låne til køb af bolig. Dette er et eksempel på, hvordan man kan strukturere et lån til huskøb.
Med et realkreditlån kan du typisk låne op til 80% af boligens værdi. Denne lånetype er populær at optage, fordi realkreditlån har en lavere rente end banklån.
Det skyldes, at realkreditinstituttet tager pant i den bolig, du køber. Der er derfor høj sikkerhed for udlån, da realkreditinstituttet kan kræve, at huset bliver solgt, så gælden kan indfries, såfremt betalingerne misligholdes.
De resterende 20% skal du enten selv kunne betale eller kombinere med et banklån. Der vil typisk være et minimum på 5% i udbetaling af egen lomme, så du skal regne med i hvert fald at have sparet 50.000 kr. op pr. million kroner, du ønsker at købe bolig for.
Opsummeret kan man sige, at hvis du gerne vil låne penge til huskøb, kræver det, at du har en sund, stabil økonomi og en god kreditværdighed. Hvis I er flere i husstanden, der deler udgifterne, har I en højere indkomst og dermed en bedre mulighed for at kunne låne penge i banken.
Du skal desuden have en opsparing til at dække minimum 5% af boligens værdi. Hvis du har planer om et huskøb, kan det altså betyde, at du skal have en god opsparing. Koster huset fem million kroner, skal du selv have sparet en kvart million op.
Når lånet er optaget, hvilke du modtage et pantebrev, hvori der stilles sikkerhed for et lån. Du kan læse mere om pantebrev her. Du bør også kende begrebet låneprovenu, hvis du er i gang med at kigge efter llån.
Når du skal låne penge til køb af bolig, kan du vælge mellem en fast eller en variabel rente. Begge typer har deres fordele og ulemper.
Et fastforrentet lån er det mest almindelige type lån til bolig i Danmark. Her er renten fast i hele løbetiden, der kan være op til 30 år. Hvis du gerne vil låne penge til en bolig med et fastforrentet lån, bør du overveje låntypens fordele og ulemper, som vi her vil gennemgå.
Et lån med en variabel rente er en god løsning, hvis du ikke har brug for den økonomiske stabilitet og forudsigelighed, som et fastforrentet lån kan give.
Når du skal finde en bank, der vil låne dig penge, afhænger det af en række faktorer. Der er altså ikke én bank, der passer bedst til alle. Det kan derfor anbefales at søge rådgivning hos flere forskellige banker. Dermed kan du indhente tilbud og vurdere, hvad der passer bedst til netop din økonomi.
Der kan være flere ting, der gør, at en bank passer dig bedre end en anden. Prisen på et lån kan variere fra bank til bank på samme måde som kvaliteten af rådgivning. Det er derfor en god idé at starte en dialog med 2-3 banker. Du kan derefter få et tilbud fra hver især og vurdere dem efter pris og service.
Hvis du fortsat støder hovedet mod muren og ikke kan få hjælp af en bank, kan du overveje alternative finansieringsmuligheder, såsom crowdlending, som du kan blive meget klogere på her.
HVAD VENTER DU PÅ?
Tilgå alle dine Fundbricks investeringskonti direkte fra dit dashboard og få et hurtigt overblik.
Vi sender alle vores beskeder via push notifikationer, således går du ikke glip af spændene projekter eller vigtige beskeder.